اسکلت بتن یا فلز؛مقایسه عادلانه بین چارچوب های اصلی سازه
تفاوت اسکلت فلزی و اسکلت بتن آرمه
اسکلت فلزی با بهره گیری از فولاد و اسکلت بتنی با بهره گیری از سیمان و میلگرد و … هر یک مزایا و معایبی را در ساخت پروژه های عمرانی به همراه دارند. یکی از تصمیمات اولیه ای که باید برای چارچوب اصلی هر سازه ای اتخاذ شود، استفاده از فولاد یا بتن است. این تصمیم می تواند بر هزینه و دوام پروژه تأثیر مستقیم و به سزایی داشته باشد. |
در ساخت یک ساختمان استاندارد ابتدا می بایست چارچوب اصلی بنا انتخاب شود. اسکلت بتن یا فلز دو انتخاب موجود در این حوزه هستند. بتن و فولاد از متداول ترین مصالح ساختمانی هستند و بسیاری از پروژه های ساختمانی می توانند از هر یک از آنها برای ساختار پایه خود استفاده کنند. هیچ ماده ای را نمی توان در همه موارد بهتر از دیگری در نظر گرفت و بهترین گزینه همیشه با توجه به شرایط پروژه تعیین می شود.در این مقاله قصد داریم مقایسه عادلانه ای بین اسکلت بتن یا فلز با اولویت قرار دادن استحکام بنا و اهمیت جان ساکنان آن به دور از جانب داری و جنبه های مالی آن داشته باشیم و به این سؤال رایج که “اسکلت فلزی خوبه یا بتنی” پاسخ دهیم.
سازه فولادی در مقابل سازه بتن آرمه؛
کدام قوی تر است؟
یکی از تصمیمات اولیه ای که باید برای چارچوب و ساختار اصلی هر سازه ای اتخاذ شود، استفاده از اسکلت بتن یا فلز است. این تصمیم می تواند بر هزینه و دوام پروژه تأثیر مستقیم و به سزایی داشته باشد. بسیاری از مشاغل که اسکلت فلزی را با بتن مسلح مقایسه می کنند بر این باورند که فولاد در مقایسه با بتن گزینه مقرون به صرفه تری است؛ اما آیا هزینه تنها عامل کار در پروژه های عمرانی است؟ پاسخ قطعاً “نه” است. ما نمی توانیم صرفاً بر اساس هزینه تصمیم گیری کنیم؛ بنابراین در این مقاله، ما سعی می کنیم این دو را از نظر جنبه های مختلف ساخت و ساز با تمرکز بر ایمنی و قدرت مقایسه کنیم.
عامل هزینه در انتخاب اسکلت بتن یا فلز
بسیاری از افراد پیش از شروع به ساخت یک پروژه عمرانی می پرسند هزینه اسکلت بتنی بیشتر است یا فلزی. قطعاً نمی توان گفت که سازه با اسکلت بتنی گران تر خواهد بود یا اسکلت فلزی. چرا که عامل قیمت در ساخت هر یک از این اسکلت ها به عوامل و پارامترهای مختلفی از جمله اقلیم و منطقه ساخت پروژه، شرایط جغرافیایی منطقه، در دسترس بودن مواد، قرارگیری در موقعیت هایی نظیر بادهای سهمگین یا مناطق زلزله خیز و … دارد که با توجه به این عوامل یک ساختمان با اسکلت فلزی در مناطق میانی کشور می تواند مقرون به صرفه تر و یک ساختمان با اسکلت بتن آرمه در مناطق شمالی کشور می تواند مقرون به صرفه تر و یا برعکس باشد.
در دسترس بودن مواد
اخیراً مشکل در دسترس بودن مواد بتن، به ویژه سیمان وجود دارد. دلیل این امر تأخیر در حمل و نقل و افزایش نرخ حمل و نقل برای واردات مواد اولیه است. فولاد تاکنون به اندازه سیمان تحت تأثیر این روند قرار نگرفته است و با قسمت نسبتاً مناسب تری از تولیدکنندگان داخلی و خارجی در دسترس قرار می گیرد.
زمان بندی پروژه
وقتی در مورد اسکلت بتن یا فلز از نظر زمان ساخت صحبت می کنیم، گفته می شود که ساخت ساختمان بتن مسلح می تواند زمان ساختی معادل دو برابر زمان ساخت سازه فولادی داشته باشد. نظرات متفاوتی در حمایت از سازه فولادی نیز وجود دارد. بسیاری از مشاغل به دلیل تنوع، استحکام و سهولت ساخت، کار با فولاد را ترجیح می دهند.
کدام قوی تر است؛ اسکلت فلزی یا بتن آرمه؟
مهم ترین سؤالی که باید به آن پاسخ داده شود این است که کدام نوع سازه قوی تر و ایمن تر است. تا همین اواخر، اجماع صنعت می گفت که بتن ایمن تر است. دلایلی برای این امر وجود دارد. در ساختمان بتنی، قسمت های اصلی ساختمان توسط بتن با ضخامت مشخص و طبق اصول و استانداردهای مخصوص محصور شده است. این کار برای محافظت از ساختمان در برابر آتش سوزی یا هرگونه آسیب دیگر انجام می شود.
در صورت آتش سوزی یا انفجار، احتمال ذوب شدن فولاد پس از مدتی وجود دارد. این یکی از اشکالاتی است که کارشناسان در مورد سازه اسکلت فلزی به آن اشاره می کنند. با این حال، استفاده از عایق های ضد حریق و اسپری با پوشش های مقاوم در برابر شعله ممکن است فولاد را در برابر آتش یا انفجار محافظت کند.
استحکام و مقاومت اسکلت فلزی یا بتنی در برابر زلزله نیز بسیار مورد بحث می باشد. در این رابطه نیز باید گفت نوع طراحی و استفاده از مواد اولیه مرغوب در ساخت ، می تواند تأثیر کاملاً مستقیمی در استحکام بنا داشته باشد. در ادامه خلاصه ای از مزایا و معایب سازه اسکلت فلزی و بتن مسلح آمده است.
مزایا و معایب سازه با اسکلت بتنی
مزایا
هزینه ساخت را می توان مرحله به مرحله در پروژه تزریق کرد.
میزان مقاومت آن در برابر آتش بهتر از فولاد، چوب یا آجر است.
با قالب مناسب می تواند هر شکلی به خود بگیرد.
مقاومت فشاری بالا.
مصالح ساختمانی مقرون به صرفه در مورد سازه های خاصی مانند سدها، پایه ها و اسکله ها.
معایب
نسبتاً گران است.
در مقایسه با فولاد مقاومت کششی پایینی دارد که البته این نقص با مسلح کردن آن (آرماتور گذاری)تا حد قابل قبولی برطرف می شود.
عوامل جوی در مراحل اجرا و گیرایی آن نقش دارد.
مزایا و معایب سازه اسکلت فلزی
مزایا
مقرون به صرفه از نظر مواد و نیروی کار.
مقاوت کششی بالا.
برای ساخت ادارات و ساختمان های تجاری مفید است.
به راحتی با قیمت های رقابتی در دسترس است.
بهینه سازی فضاها در سازه های فولادی بهتر انجام می گیرد.
معایب
هزینه ساخت باید کلی پرداخت شود.
همه سازندگان به این مواد عادت ندارند و برای کار به ابزار خاصی نیاز دارد.
اجزای سازه فولادی در مقایسه با بتن مستعد آسیب آتش سوزی هستند.
جمع بندی
با توجه به جمیع آنچه در این مقاله عنوان شد تاکنون متوجه شده اید که در پاسخ به این سؤال عامیانه که “اسکلت بتنی بهتره یا فلزی“، می توان گفت دستیابی به مقاومت و استحکام و ایمنی مطلوب در یک ساختمان بستگی به عوامل مختلفی دارد. یک ساختمان با اسکلت بتن یا فلز می تواند در صورت طراحی نامناسب و انتخاب مواد اولیه نامرغوب، تبدیل به ساختمانی پر هزینه و غیر استاندارد شود که بهره گیری از آن جان و مال ساکنان را تهدید نماید. در مقابل یک ساختمان با طراحی مناسب و اصولی و انتخاب نوع اسکلت اصلی با توجه به اقلیم و شرایط جغرافیایی و موقعیت منطقه ساخت پروژه، تبدیل به یک ساختمان مقرون به صرفه و کاملاً استاندارد و مستحکم و ایمن باشد.
توصیه اساسی در رابطه با ساخت ساختمان و انتخاب نوع اسکلت آن اعم از اسکلت بتن یا فلز، این است که کارفرمایان گرامی حتماً پیش از اخذ هرگونه تصمیمی ابتدا با اهل فن که تخصص و تجربه کافی در زمینه ساخت انواع پروژه های فلزی و بتن آرمه را دارند مشورت نموده و با کمک متخصصان، بررسی همه جانبه ای را در زمینه پیشبرد یک پروژه عمرانی مطلوب، استاندارد و ایمن انجام دهند.
هزینه گچ کاری ساختمان و دستمزد گچ کار،قیمت گچکاری و گچبری،قیمت گچ و خاک
دستمزد بنا و کارگر،دستمزد دیوارچینی و سیمانکاری،دستمزد سفت کاری ساختمان
اسکلت بتن یا فلز؛مقایسه عادلانه بین چارچوب های اصلی سازه
ساختمان سازی و آپارتمان،مقالات آموزشی و مفید در حوضه ساخت و ساز در ایران
دستمزد نصب کاشی و سرامیک،قیمت کاشی کاری و سرامیک کاری،دستمزد کاشی کاری
آرماتوربندی و اجرای اسکلت بتن اجرای فونداسیون و ستون و سقف بتنی
دستمزد اجرای اسکلت بتنی و فونداسیون،قیمت اجرای سقف تیرچه بلوک و ستون بتنی
قیمت نقاشی ساختمان و دستمزد نقاش،هزینه نقاشی ساختمان بر اساس نرخ اتحادیه
۰ Comments